Japansk Järnek  

Den japansk järnek är en vacker prydnadsbuske. I motsats till vad namnet antyder har den japanska järnek inga taggar. Under blomningsperioden, från omkring maj, bildas små vita blommor på det japanska järneket.

Efteråt bildas svarta bär som är populära bland fåglar. Dessa bär är inte lämpliga att äta för andra djur och människor eftersom de är lätt giftiga. Ett annat namn för den japanska järnek är Ilex crenata. Denna växt har lätt lökformade gröna blad och är tålig. Så det innebär att njuta av en häckväxt som är vintergrön året runt.

Japansk järnek som häck eller solitär

Den japanska järnek kommer till sin rätt när den planteras i en häckform. Den passar alla trädgårdsstilar och kommer att skapa vackra skiljeväggar. Men det japanska järneket kan också vara ett värdefullt tillskott till trädgården eller terrassen på egen hand. Det är lätt att beskära till valfri form.

Beskärning görs 1 eller 2 gånger per år med vass sekatör eller häcksax. Helst en molnig, inte för varm dag. Detta för att de gröna bladen inte ska brännas. Både i en kruka och i marken kommer ett japanskt järnek alltid till sin rätt.

Den har inga preferenser när det gäller plats. Full sol, halvskugga eller helt i skuggan: det japanska järneket trivs lika bra överallt. Den gillar en något sur jord och blir gärna bortskämd en gång om året med lite kompost runt rötterna.

Den japanska järnek som substitut i buxbom

Den japanska järnek ses som ett bra substitut för buxbom. De senaste åren har buxbomen härjats av olika sjukdomar och den irriterande buxbommalen. Den japanska järnek visar många likheter med denna växt, såsom bladen, den kompakta formen och den evigt gröna färgen.

Det stora pluset är att den är resistent mot buxbomlarven och buxbommalen. Som ett resultat blir japansk järnek allt mer populär som häckväxt. Vår Ilex-häck levereras från vår egen plantskola, vilket garanterar kvalitet och fräschör.