Hur beskär jag en hortensia?

 

Hur beskär jag en hortensia?
Hortensia är en lättväxt och en vacker blomma. Även om hortensia är lätt att underhålla, måste du beskära den. För att beskära denna växt med frodiga blommor måste du först veta vilken hortensia som finns i din trädgård. Om du är osäker, låt våra trädgårdsmästare informera dig. Vi ger dig tips på de vanligaste hortensiorna.

Bloomers på gammalt trä:
• Hortensia macrophylla (Farm Hydrangea)
• Hortensia quercifolia (Oakleaf Hydrangea
• Hortensia aspera
• Hortensia involucrata

Blommare på gammalt trä blommar på knoppar som bildades föregående år. De kan beskäras på våren, i mars och april. För att föryngra plantan, ta först bort de uttorkade, bleka blommorna. Klipp de gamla grenarna till 5 cm över marken. Du kan känna igen dessa grenar eftersom de är tjockare och gråare med fler sidogrenar. Detta ger även tillräckligt med ljus i botten av plantan och ger den möjlighet att växa och blomma även där. Vi kallar detta föryngringsbeskärning.

Översikt hortensior trädgårdscenter Wijchen

Bloomers på ungt trä:
• Hortensia arborescens ‘Annabelle’
• Hortensia paniculata (plommonhortensia)

Blommande på ungt trä är lätta att beskära, eftersom blommorna växer på knoppar som kommit fram på våren. Skär hortensia 15 till 30 cm från marken. Detta ger en kompakt buske. Vill du odla växten? Ta sedan bara bort blommorna. Om du inte har underhållit plantan på ett tag och den har blivit för stor kan du beskära hela busken 10 till 15 cm från marken. Med dessa växter kan man beskära tillbaka rejält vid behov, de ger nya blommor på våren.